Skip to content

Insulineresistentie

Ben ik insulineresistent?

Als je op sociale media zit of je houdt je bezig met je gezondheid, dan heb je waarschijnlijk de uitdrukking “insulineresistentie” of “insulinegevoeligheid” voorbij zien komen. Geen idee waar we het over hebben? Geen zorgen, we zullen alles uitleggen in dit artikel.

Insulineresistentie wordt in verband gebracht met aandoeningen zoals prediabetes, toename van vetmassa en een hoog cholesterolgehalte. Het is een voorloper van een heleboel chronische aandoeningen en ziekten, dus het is belangrijk om je insulinegevoeligheid optimaal te houden. De beste manier om dit te doen is door een gezonde levensstijl te volgen voldoende beweging en ontspanning. Het volgen van een koolhydraatarme levensstijl (zoals het ketogeen dieet) kan een positief effect hebben op je lichaam en insulineresistentie.

insulineresistentie

Wat is insulineresistentie?

Voordat we meteen ingaan op wat insulineresistentie betekent, moeten we uitleggen wat insuline is en wat het doet.

Wanneer je eet (maakt niet uit wat voor voedsel het is), breekt je spijsverteringsstelsel dit voedsel af tot bruikbare voedingsstoffen voor je lichaam. Wanneer je koolhydraten consumeert, zoals zetmeel en suikers, veranderen die koolhydraten in een bruikbare vorm van energie, glucose, zodra je lichaam ze heeft verteerd. Je lichaam gebruikt die glucose als brandstof voor al je cellen. Tijdens de spijsvertering komt de glucose vrij in je bloedbaan, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. En dat is waar insuline om de hoek komt kijken. Insuline is een hormoon dat je glucosegehalte in het bloed verlaagt door de glucose uit je bloedbaan naar je cellen te duwen. Hoe meer glucose er in je bloedbaan zit , hoe meer insuline er moet worden afgegeven.

Insulineresistentie (ook wel verminderde insulinegevoeligheid genoemd) treedt op wanneer de glucosepieken lange tijd zeer hoog zijn geweest en de cellen in je spieren, vetweefsel en lever niet meer naar behoren reageren op insuline. Er zijn dan  steeds grotere hoeveelheden insuline nodig om deze hoeveelheid glucose te reguleren.

Wat veroorzaakt insulineresistentie?

Er zijn meerdere factoren die insulineresistentie kunnen veroorzaken; de meest voorkomende zijn te veel koolhydraten en suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken, een zittend leven, en een ongezonde leefstijl. Maar er zijn ook andere oorzaken van insulineresistentie en die kunnen de aandoening verergeren als je die al hebt:

 • Overgewicht
 • Een koolhydraatrijk dieet, en/of een dieet met veel suiker.
 • Een sedentaire levensstijl; weinig tot geen fysieke activiteit.
 • Ontstekingen veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon of een verstoord darmflora. Dit leidt tot oxidatieve stress en een lekkende darm, wat insulineresistentie in de hand werkt.
 • Polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Deze aandoening maakt vrouwen vatbaarder voor insulineresistentie en gewichtstoename.
 • Het hebben van chronische stress. 
 • Je leeftijd. Naarmate je ouder wordt, ontwikkel je een groter risico op het ontwikkelen van insulineresistentie.
 • Hoge bloeddruk.
 • Familiegeschiedenis. Als iemand in je familie insulineresistent is, heb jij er ook meer kans op.


Om gezond te blijven, is een actieve levensstijl belangrijk: een gezond, koolhydraatarm voedingspatroon en voldoende beweging en ontspanning. Ook raden we je aan om jaarlijks je bloedsuikerspiegel te laten controleren, zeker als je één of meer van bovengenoemde risicofactoren ervaart. 

Meten = Weten

Met een Homa IR test kan je je insulinegevoeligheid in kaart brengen. Bij een Homa-IR test wordt gekeken naar de Homa Index, dit is de verhouding tussen insuline en glucose in het bloed. Wanneer het bloed naar verhouding te veel glucose bevat spreken we van een hoog homa IR. Als er lange tijd sprake is van een hoog Homa index kunnen de cellen ongevoelig raken voor insuline, insulineresistentie. Met de homa IR test kom je er direct achter of jouw lichaam nog goed reageert op de werking van insuline.

Deze Homa IR test kan je thuis afnemen met een vingerprik: klik hier om de test te bestellen.

koolhydraatarm dieet

Hoe kan een koolhydraatarm dieet helpen bij insulineresistentie?

Elke keer dat je koolhydraten eet, ongeacht het soort koolhydraten, veroorzaak je een insulinerespons. Alle soorten koolhydraten – ja, ook fruit! – worden omgezet in glucose. Hoe meer koolhydraten je eet, hoe meer glucose er vrijkomt in je bloedbaan. Daarom wordt er ook meer insuline in je cellen afgegeven om de bloedsuiker te stabiliseren.

Een koolhydraatarm dieet is daarom de ideale optie om insuline onder controle te houden. Een koolhydraatarm dieet is laag in koolhydraten en juist hoog in vet. De aanpak en de verdeling van de macro’s hangt altijd af van je lengte, gewicht, doelen en activiteitsniveau. 

Omdat je lichaam vet zal gebruiken als brandstof in plaats van glucose, zal je suikerspiegel niet op en neer gaan. In plaats daarvan is deze stabiel. Dus, om het samen te vatten: een vetarm, koolhydraatrijk voedingspatroon (zoals we het kennen van de Schijf van Vijf) is juist niet the way to go om je lichaam insuline gevoelig te houden. 


Wanneer je te veel glucose in je bloed hebt, zal je lichaam deze extra brandstof voor later opslaan als vet. Dat is waarom gewichtstoename en insulineresistentie hand in hand gaan. En aangezien insuline in feite een opslaghormoon is, zul je niet in staat zijn om gewicht te verliezen zolang je insulinespiegel hoog is.

Als je bloedsuikerspiegel en insulinespiegel beginnen te normaliseren met een koolhydraatarm dieet, en je lichaam overschakelt op vet als brandstof, zul je op natuurlijke wijze ook vetmassa verliezen, wat insulineresistentie kan terugdraaien. 

Zo voorkom je insulineresistentie

Zoals we in dit artikel hebben gezien, is de beste manier om insulineresistentie te verbeteren door het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel. De manier om dat te bereiken is een gezond, koolhydraatarm voedingspatroon en voldoende beweging. Ook geven we je 5 extra tips om je bloedsuiker stabiel te houden:

 • Beweeg.  Blijf actief. Probeer ten minste 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging te doen. Licht intensieve  beweging, zoals wandelen of yoga, verbruikt de vrij zwevende glucose in je bloedbaan en stabiliseert zo je bloedsuikerspiegel.
 • Voldoende slaap. Vaak zien we dat een koolhydraatarm dieet gecombineerd met lichte beweging, er ook voor zorgt dat je beter slaapt. En een goede nachtrust is ontzettend belangrijk; een slaaptekort kan namelijk leiden tot insulineresistentie, zelfs bij gezonde mensen.
 • Manage je stress. Stress verhoogt je bloedsuiker, en cortisol (het stresshormoon) zet aan tot vetopslag. Ontdek wat voor jou werkt om te ontspannen: meditatie, een warme douche/bad of dansen op je favoriete song?
 • Voeg gezonde vetten toe aan je voedingspatroon. Kokosolie, ghee, avocado en olijfolie. En ben je opzoek naar iets zoets dat wél goed is voor je lichaam? Funky Fat Foods keto chocola bevat cacaomassa, cacaoboter en toegevoegde MCT’s voor een stabiele bron van langdurige energie. En psst met de code THENOURISHINGSTATE krijg je 15% korting 😉
 • Probeer intermittent fasting. Benieuwd of het wat voor jou is? Check deze podcast aflevering.

Hoe begin je met een koolhydraatarm dieet?

Ben je benieuwd hoe je start met een koolhydraatarm dieet, wat het precies inhoudt en of het wat voor jou is? We schreven er een blog over: klik hier

Heb je behoefte aan persoonlijk advies en begeleiding? Plan dan een vrijblijvende kennismaking in. Dan denken we persoonlijk met je mee wat de beste stap voor je is. Klik hier om een telefonisch kennismakingsgesprek in te plannen.

Insulineresistentie

EN